امروز شنبه 30 فروردین 1404
0
دانلود نقشه سازه فولادی به همراه تمام جزییات

[ برای مشاهده و پرداخت هزینه لینکهای دانلود این مطلب کلیک کنید ]

 


0
دانلود نقشه سازه بتنی به همراه جزییات

 

 

[ برای مشاهده و پرداخت هزینه لینکهای دانلود این مطلب کلیک کنید ]

 


0
سبک سازی با پانل های پوما


گرچه بررسی نقاط تخریب شده در اثر زلزله مبین این امر است که ساختمانهای بتن آرمه ایکه براساس ضوابط و آئین نامه های ساختمانی تحت نظارت دقیق ساخته شده توانسته اند، در مقابل زلزله به خوبی مقاومت کرده، آسیب پذیری کمتری نسبت به سایر ساختمانهای سنتی و اسکلت فولادی داشته باشند، اما همین مطالعات درصد ساختمانهایی را که در آنها ضوابط و مقررات ساختمانی بدقت به اجرا درآمده باشند را بسیار کمتر از حد انتظار برآورده می کنند.

در واقع طرحی که مهندسان طراحی می کنند در عمل به اجرا در نمی آید. در واقع عدم نظارتبرتولید بتن و اجرا و کنترل کیفیت، از جمله ضعف هایی است که در ساختمانهای بتنیوجود داشته و دارد. مثلاً در شرایطی که بتن ساخته شده به مدت 5 تا 7 روز نیاز به آب دارد در برخی مناطق کشور، بعلت خشک سالی در ساخت و ساز از آب برای عمل آوری بتن، کمتر استفاده می کنند و یا در مناطقی دیگر از کشور بعلت سرمای هوا و یخ زدگی، ساختماهای بتنی لاجرم از کیفیت و استحکام لازم برخوردار نیستند، این مشکلات و بسیاری دیگر از موارد، باعث شده که به اعتراف کارشناسان صنعت ساختمان، "در سراسر دنیا، عمر سازه تا 80 سال است. اما در کشور ما متأسفانه این زمان به کمتر از 10 سال میرسد". از طرف دیگر مستند به تحقیقات بعمل آمده و با فرض خوشبینانه و رعایت کامل استاندارد 2800 ساختمانهای اجرا شده در کشور بسیار سنگین بوده، بطوریکه برخی کارشناسان معتقدند که در کشور ما بار مرده هر مترمربع ساختمان بطور متوسط 400 تا 500 کیلوگرم بیش از معیارها و استانداردهای متداول جهانی است.

چنانچه سنگینی ساختمانهای اجرا شده هزینه بسیار بالای استفاده از بتن، هزینه های اعمال نظارت کامل را در کنار آوارهای کشنده ناشی از حدوث زلزله مورد مطالعه قرار دهیم، علت استقبال فراوان از تکنولوژیهای جدید در صنعت ساخت و ساز کشور خودنمایی می کند. این استقبال در چند ساله اخیر خصوصاً پس از وقوع زلزله دلخراش " بم " نمود جدی تری یافته تاجایی که از آن بعنوان " فرهنگ سبک سازی " یاد می شود.

در واقع سبک سازی در حال حاضر یکی از اساسی ترین، کم هزینه ترین و مؤثرترین راهکارهای مقابله با خسارات مالی و جانی ناشی از بروز زلزله و سایر بلایای طبیعی بشمار می آید.

همیت سبک سازی زمانی آشکارتر می گردد که امکان نظارت دقیق، علمی و عینی را برآنبیافزائیم. در واقع با گسترش و ترویج سبک سازی، اعمال نظارت برساخت و ساز، دچار تحول اساسی گردیده است.
بجای اعمال ناقص و بسیار پرهزینه و بعضاً ناممکن نظارتهای " پسینی "، این امکان وجود خواهد داشت تا با تدوین استاندارد ملی و گواهینامه های خاص پیش از نصب و اجرا تا 90 درصد فرآیند نظارت صورت گرفته، ضریب ایمنی ساخت و ساز را افزایش دهیم. در این میان سیستم ساختمانی پوما (پانل های سقفی و دیواری سه بعدی) نسبت به سایر مصالح ساختمانی به سبب وجوه متمایزی که با سایر مصالح سبک دارد باعث شده تا شاهد بیشترین استقبال در سطح کشور و خصوصاً مناطق زلزله زده بم و... باشد.
سیستم ساختمانی پوما علاوه بر سبک بودن و مقاومت بسیار بالا و اطمینان بخش در برابر زلزله، در برابر صدا، سرما و گرما نیز عایق است. همچنین این پانلها کم حجم بوده و قادرند تا ساعتها در برابر شعله های مستقیم آتش مقاومت کنند. عمده ترین وجه تمایز پانل های پوما با سایر مصالح سبک از جمله ساندویچ پانل، دیوارهای درای وال، آزبست و... قیمت مناسب این پانلهاست زیرا پانلهای تولیدی شرکت پوما بی نیاز از مواد اولیه وارداتی می باشد به سبب بی نیازی از ارزبری مواد با قیمت مناسب در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد. ماده اصلی پانلهای " پوما " پلی استایرن است که در مجتمع پتروشیمی تبریز تولید می گردد. در حالیکه در ساخت نوعی از پانلها از ماده شیمیائی پلی یورتان استفاده می شود که استفاده از این ماده علاوه بر تخریب محیط زیست، برای سلامتی انسان نیز زیانبار است. مزیت بسیار مهم دیگر پانلهای پوما تهیه و تدوین جزئیات اجرایی و روش کار سیستم است. این روشها بصورت کاملاً دقیق و منطبق با مقررات ملی ساختمان تدوین شده که خود باعث سرعت اجرای بالای این سیستم است. علاوه بر آن ساخت تجهیزات جانبی اجرای سیستم پوما باعث شده تا سرعت اجرا چندین برابر گردد. دستگاههای ملات پاش الکترونیکی ساخته شده در شرکت پوما تحول عظیمی در اجرای این سیستم است. بکارگیری ملات پاش سرعت اجرای سیستم را تا سه برابر افزایش می دهد. ضمن اینکه ضایعات و تلفات ملات سیمانی کاهش می یابد، در مجموع همه عوامل دست بدست هم داده اند تا هموطنان زلزله زده بم بیش از سایر نقاط کشور از این سیستم استقبال نمایند.


0
مزیتهای استفاده از سنگ طبیعی در ساختمانها

سنگ طبیعی در مقایسه با دیگر مصالح ساختمانی از مزایای فراوانی برخوردار است. در مطلبی که پیش رو دارید 10 مورد از این مزایا بر شمرده شده است. سنگ طبیعی به عنوان یک ماده ساختمانی هیچگونه آلاینده ای که برای سلامتی مضر باشد ندارد.

سنگ طبیعی در مقایسه با دیگر مصالح ساختمانی از مزایای فراوانی برخوردار است. در مطلبی که پیش رو دارید 10 مورد از این مزایا بر شمرده شده است. سنگ طبیعی به عنوان یک ماده ساختمانی هیچگونه آلاینده ای که برای سلامتی مضر باشد ندارد. از سنگ طبیعی می توان در محیطی که با مواد غذایی تماس دارد به راحتی استفاده کرد. سنگ آتش زا نیست و به هنگام آتش سوزی هیچ ماده خطرناکی که برای سلامتی زیان آور باشد، تولید نمی کند.

همچنین سنگ طبیعی قبل از اینکه به عنوان یک ماده ساختمانی مصرف شود، احتیاجی به مواد شیمیایی حفاظتی از قبیل پوشش های شیمیایی، مواد اشباع کننده و یا انواع روکش ها ندارد. هیچ ماده ساختمانی دیگری نیست که تنوع رنگ و ساختار سنگ طبیعی را داشته باشد و انواع روشهای پرداخت و فرآوری سنگ این تنوع را نامحدود کرده است.

بنابراین معماران با طیف وسیعی از انتخاب روبرو هستند که به آنها اجازه می دهد برای هر نوع فضا و یا نمای دلخواه سنگ مورد نظر خود را استفاده کنند. سنگ های طبیعی اغلب براساس زیبایی ظاهری و کیفیت های فنی انتخاب می شوند. سنگ طبیعی در انواع مختلف رنگها، ساختارها و بافت ها در دسترس است. یک سنگ طبیعی مناسب همه نیازهایی را که برای یک ماده ساختمانی خوب متصور است، در خود دارد. سنگ طبیعی یک محصول طبیعی است که صفت مشخصه آن را نوع و ترکیب مواد معدنی تشکیل دهنده آن تعیین می کند. سنگ طبیعی در بین تمام مصالح ساختمانی از جایگاه برجسته ای برخوردار است.

مواد تشکیل دهنده آن ویژگی های منحصر بفردی دارند که می توانند با یکدیگر و بسیاری از مواد معدنی دیگر ترکیب شوند. سنگ طبیعی یک محصول صنعتی یکدست نیست بلکه محصولی است که داستان پیدایش خود را نشان می دهد. سنگ طبیعی به عنوان یک ماده ساختمانی در شکل تمام شده، طبیعی جلوه می کند. برای تولید واقعی آن به هیچ انرژی نیاز نیست. از انرژی تنها برای استخراج و فرآوری، آن هم به نسبت کمتری در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی، استفاده می شود.

سنگ غالباً از معادن نسبتاً کوچک و بدون نیاز به عملیات انفجاری عمده به دست می آید. ضایعات بلا استفاده سنگ می تواند مستقیماً برای پر کردن بخشهایی از معدن که سنگ استحصال شده است مورد استفاده قرار گیرد. هیچ چیزی در سیکل کامل استخراج سنگ طبیعی از بین نمی رود، یعنی فرآوری و برگشت به طبیعت. سنگ های طبیعی در بلوک های بزرگ استخراج و در سنگبریها به قطعات دلخواه بریده می شوند.

اندازه اسلب ها در سنگ طبیعی محدود به اندازه بلوکهاست نه استاندارهای تعیین شده در تولید. اندازه بلوکها همیشه نیازهای برنامه ریزی را تأمین نمی کند. هر شکل دلخواهی از اسلب اعم از مربع و مستطیل می توان تهیه کرد. ماشین آلات مدرن فرآوری خاتم کاری روی سنگ طبیعی را ممکن ساخته است. تنوع سنگها و امکانات طراحی و فرآوری منحصر به فرد سنگ، بی نظیر بودن این ماده ساختمانی را نشان می دهد.

با اینکه بسیاری از مصالح ساختمانی طی سالیان بد منظره می شوند، سنگ طبیعی سطح طبیعی خود را حفظ می کند بدون اینکه به زیبایی آن لطمه ای بخورد. حتی بسیاری از سنگهای طبیعی با گذشت زمان زیباتر می شوند. همچنین تمیز کردن سنگ طبیعی راحت و ارزان است. حتی سنگی که برای کف استفاده شده و قرنها از عمر آن می گذرد را می توان به حالت اول برگرداند. عمر سنگ طبیعی بسیار طولانی است. با برنامه ریزی و ساخت درست می توان تصور کرد بناهای ساخته شده از سنگ طبیعی تا هزاران سال باقی بمانند.

هر سنگ دلخواهی را می توان به شکل سه بعدی تولید کرد. ایجاد طرحهای سایه روشن با شیارهایی که به وسیله دستگاه فرز در سطح سنگ ایجاد می شود امکان پذیر است. اسلب هایی که به این صورت فرآوری شده اند وقتی که بر نمای ساختمانها نصب می شوند، تبلور قدرت و استواری است و ترکیبات مستحکم در قالب، چارچوب و ستونها، ساختار زیبایی را به وجود می آورند.

اگر عمر مفید یک ماده ساختمانی سی سال و یا بیشتر فرض شود، بررسی های مستقل نشان می دهند که سنگ طبیعی از مصالح ساختمانی مصنوعی مشابه گرانتر نیست. هزینه های سرمایه گذاری نسبتاً زیاد سنگ با پایین بودن هزینه های نگهداری در بلند مدت و عمر طولانی سنگ جبران می شود.

بعلاوه، هزینه تمیز کردن و نگهداری سنگ طبیعی پایین است. سنگ طبیعی از ضریب هدایت گرمایی خوب و از ظرفیت نگهداری گرمای بسیار بالایی برخوردار است، سنگ طبیعی به عنوان ماده ای که در نمای ساختمان به کار می رود گرمای حاصل از تشعشعات خورشید را جذب و مانع ورود گرمای مازاد به داخل ساختمان می شود. آزمایشات نشان داده که انرژی مورد نیاز برای یک ساختمان چند طبقه با نمای سنگ Kmh/m2 150- 100 است در حالیکه این رقم برای یک ساختمان با نمای شیشه Kmh/m2   700- 300 است.

مقاومت بسیاری از سنگ های طبیعی در برابر فشارهای زیاد به این ماده شهرت یک ماده ساختمانی که هیچ وقت از بین نمی رود داده است. تنها استیل های ضد زنگ که هزینه تولیدشان بالاست از نظر دوام با سنگ های طبیعی برابری می کنند. همچنین سنگ طبیعی یک ماده فوق العاده بادوام با میزان سایش کم برای پوشش کف است. پوشش های گرانیتی یا سنگهای سخت مشابه حتی بعد از سالها مصرف، بندرت نشانه هایی از مصرف را در خود نشان می دهند.


0
تعیین اندازه بهینه ذرات سیمان جهت تزریق سیمانی در خاک

مجدی عباس,ظهیری مسعود

تزریق فرآیند راندن و نهشته کردن ماده ای خارجی به درون خلل و فرج خاک و سنگ می باشد، به گونه ای که وی‍ژگی های مهندسی خاک و سنگ مورد نظر برای سازگاری با اهداف کوتاه و بلند مدت مهندسی اصلاح گردد. تزریق در خاک برای افزایش مقاومت و یا جلوگیری از نشست خاک پی و نیز جهت ایجاد پرده آب بند به منظور جلوگیری از نشت های غیرمجاز به داخل تونل ها یا فضاهای زیرزمینی صورت می گیرد. اصولا سیالی که تحت فشار تزریق می گردد مانند یک مایع ویسکوز در حفره ها و شکاف ها جریان می یابد تا اینکه عناصر بزرگتر مایع تزریق در شکاف ها بلوکه گردد، بنابراین مناسب بودن اندازه ذرات سیمان جهت نفوذ در خلل و فرج یک محیط متخلخل بسیار مهم است. برای طرح و بررسی این موضوع صرفا به معادلات تجربی استناد می گردد، حال آنکه به منظور تحلیل روند تزریق در خاک دستیابی به روابط ریاضی ضروری می باشد. در این راستا با محاسبه قطر فضای خالی موثر بین ذرات خاک از طریق روابط ریاضی بدست آمده در این مقاله و تعمیم آن برای تعیین اندازه بهینه ذرات سیمان، رابطه ای حاصل گردیده که با مفروض دانستن شکل کروی برای ذرات خاک و سیمان چگونگی فرآیند تزریق را تبیین می نماید.

کلید واژه: آمیزه تزریق، تزریق پذیری، فضای خالی موثر، سیمان، خاک

تعیین اندازه بهینه ذرات سیمان جهت تزریق سیمانی در خاک

منبع


0
مدل ریاضی نسبت تزریق پذیری خاک های دانه ای

مجدی عباس,ظهیری مسعود

یکی از پارامترهای مهم در طراحی عملیات تزریق، تعیین نوع و اندازه ذرات موجود در آمیزه تزریق می باشد که به اندازه، شکل و نحوه قرارگیری ذرات خاک در کنار هم ارتباط مستقیم دارد. معمولا نسبت بین کوچکترین اندازه ذرات خاک و بزرگترین اندازه ذرات معلق در آمیزه تزریق را نسبت تزریق پذیری مینامند. برای تعیین نسبت تزریق پذیری صرفا به معادلات تجربی و آزمایشگاهی استناد می گردد، حال آنکه به منظور تحلیل چگونگی تزریق در خاک، دستیابی به روابط ریاضی ضروری می باشد. در این مقاله برای محاسبه قطر فضای خالی موثر بین ذرات خاک و تعیین کوچکترین قطر فضای خالی موثر، مدل ریاضی ارائه می گردد که بر اساس آن نسبت تزریق پذیری جدیدی تعریف شده که می توان با استفاده از آن کیفیت عملیات تزریق را دسته بندی نمود.

کلید واژه: مدل ریاضی، نسبت تزریق پذیری، آمیزه تزریق، قطر فضای خالی موثر، خاک های دانه ای، سیمان

منبعمدل ریاضی نسبت تزریق پذیری خاک های دانه ای


0

به استناد ماده 2 وظایف قانونی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن و در راستای قانون "ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن" و ماده 26 آئین نامه اجرایی قانون فوق الذکر، براساس بررسی های انجام شده و با شرط رعایت الزامات ذیل مورد تائید می باشد:

1- پیش تنیدگی بتن عبارت است از اعمال تنش فشاری دائمی به عضو بتنی قبل از اعمال بارهای بهره برداری به منظور کاهش و یا حذف تنش های کششی مقطع عضو بتنی. اعمال نیروهای پیش تنیدگی به دوروش پیش کشیده ویا پس کشیده صورت می گیرد بدین معنی که عملیات کشش کابل ها می تواند پیش از بتن ریزی یا پس از بتن ریزی انجام می شود.

2- استفاده از سقف بتنی پیش تنیده از نوع پس کشیده در ساختمانهای با اسکلت بتن مسلح در استاندارد 2800 ایران مجاز است. لازم است ضوابط و محدودیت های لرزه ای مربوط به این ساختمانها مطابق استاندارد 2800 ایران و مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان "طرح و اجرای ساختمانهای بتن آرمه" رعایت شود و در ساخت، طراحی و اجرای اسکلت این ساختمانها، ضوابط آئین نامه 08-318 ACI و مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران رعایت شود.

3- مطابق استاندارد 2800 ایران، استفاده از این نوع سیستم سقف به همراه ستونهای بتن آرمه به عنوان سیستم قاب خمشی منحصراً در ساختمان های 3 طبقه و یا کوتاه تر از 10 متر مجاز است. در صورت تجاوز از این حد، تنها در صورتی  استفاده از این سیستم سازه های مجاز است که مقابله با انواع نیروهای جانبی وارده توسط دیوارهای برشی بتن مسلح تامین شود.

4-مشخصات مصالح مورد استفاده در این سقف، باید مطابق استاندارد ASTM باشد.

5-رعایت حداقل رده بتن مصرفی معادل C30 در قطعات بتن آرمه پیش تنیده الزامی است.

6-در طراحی، ساخت و اجرای سیستم سقف بتنی پیش تنیده از نوع پس کشیده باید ضوابط آئین نامه 08-318 ACI، راهنمای طراحی PCI و آئین نامه طرح و محاسبه قطعات بتن پیش تنیده موضوع نشریه 250 معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری (بخش الحاقی آئین نامه بتن ایران(آبا))، رعایت شود.

7-بارگذاری ثقلی و لرزه ای سیستم سازه ای حاصله به ترتیب باید براساس مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان "بارهای وارد بر ساختمان" و استاندارد 2800 ایران اعمال شود.

8-تامین ضوابط دیافراگم صلب در این سیستم سقف با توجه به استاندارد 2800 ایران الزامی است.

9-انجام تمهیدات لازم برای بتن ریزی درست و حصول کیفیت مناسب بتن اطراف مهارهای انتهایی کابل ها ضروری است.

10-اتصال این اسکلت سقف به سیستم سازه ای ساختمان باید به گونه ای باشد که بارهای ثقلی وارده به راحتی توسط سیستم سقف تحمل شده و به سیستم باربر ثقلی منتقل شود.

11-اتصال این سیستم سقف به سیستم مقاوم در برابر بار جانبی ساختمان باید به گونه ای باشد که ظرفیت انتقال بارهای جانبی از سیستم سقف به سیستم باربر جانبی فراهم شود.

12- رعایت محدودیت ابعاد بازشوهای سقف و همچنین تمهیدات لازم در اطراف بازشوها باید براساس آئین نامه 08-318 ACI لحاظ شود.

13-مقاومت گسیختگی تضمین شده انواع فولادهای پیش تنیدگی به شرح ذیل باید بین 1200 تا 2200 نیوتن بر میلی متر مربع باشد.

- سیم بدون پوشش تنش زدایی شده

-رشته هفت سیم بدون پوشش تنش زدایی شده یا رشته هایی از آن

- میله فولادی پرمقاومت بدون پوشش

14-کنترل نیروی کشش کابلها باید توسط جکهای کالیبره شده دقیق انجام شود.

15-ساخت و اجرای این سیستم سقف باید توسط تیم متخصص آموزش دیده انجام شده و در زمان اجرا نیازمند کنترل کیفیت دقیق می باشد.

16-تخریب این سیستم سقف به دلیل وجود کابل های پیش تنیده بسیار پرخطر بوده و باید با روشهای خاص توسط تیم فنی آموزش دیده صورت گیرد.

17-توجه به مساله افت در اعضای پیش تنیده از نوع پس کشیده بسیار حائز اهمیت بوده و محاسبه و پیش بینی مقدار افت ناشی از موارد ذیل باید دقیقاً مورد توجه قرار گیرد.

-افت نیروی پس کشیدگی به جهت اصطکاک بین کابل و غلاف

-افت بدلیل لغزش مهار انتهایی و گوه گیرداری در ابتدا و انتهای کابل

-افت به جهت شل شدگی فولاد – کهولت کرنش (Relaxation)

- جمع شدگی بتن یا خزش (Creep)

-انقباض یا آب گرفتگی بتن که به علت خروج آب از بتن به مرور زمان می باشد. (Shrinkage)

-افت ناشی از تغییر شکل نسبی الاستیک بتن

18-در استفاده از دالهای تخت پیش تنیده از نوع پس کشیده، به خصوص در حالت بزرگ بودن دهانه و نیروهای ثقلی قابل ملاحظه، در نظر گرفتن تمهیدات لازم به منظور کنترل برش سوراخ کننده (برش پانچ) بسیار حائز اهمیت می باشد و باید ضوابط آئین نامه 08-318 ACI و مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران در این زمینه رعایت شود.

19-محافظت کابلهای پیش تنیده در برابر زنگ زدگی بسیار حائز اهمیت بوده و باید به نحو موثری مطابق آئین نامه 08-318 ACI محافظت شود. به هرحال رعایت تمهیدات لازم مطابق شرایط مختلف اقلیمی و محیط های خورنده ایران الزامی است.

20-برای رسیدن به یک طرح بهینه از لحاظ مقدار مصالح، وزن و هزینه باید طراحی و اجرای دال به گونه ای انجام شود که پیش تنیدگی کامل حاصل شود و بتوان از کل مقطع در فشار بهره جست.

21-کلیه مصالح و اجزا در این سیستم اعم از معماری و سازه ای از حیث دوام و زیست محیطی باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آئین نامه های ملی یا معتبر بین المللی شناخته شده و مورد تائید به کار گرفته شوند.

22-الزامات مربوط به انرژی باید مطابق مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان "صرفه جویی در مصرف انرژی" رعایت شود.

23-رعایت مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان "حفاظت ساختمانها در برابر حریق" و همچنین الزامات نشریه شماره 444 مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت اجزای ساختمان در مقابل حریق با در نظر گرفتن تعداد طبقات، ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزا ساختمانی الزامی است.

24- صدابندی سقف بین طبقات می بایست مطابق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان "عایق بندی و تنظیم صدا" تامین شود.

25-در تمامی مراحل تولید، طراحی و اجرا مسئولیت نظارت عالیه و کنترل کیفی بر عهده شرکت متقاضی می باشد.

26- رعایت مجموعه مباحث مقررات ملی ساختمان ایران در خصوص این محصول الزامی است.

منبع: یوبوت


0

منبع: فاتح

آزمایش کشش راک بولت و نیلینگ

آزمایشات کشش راکبولت بر اساس استاندارد شماره ASTM D 4435 انجام می شود. بدین ترتیب که در ابتدا دستگاه کشش راکبولت در امتداد بولت بر روی دیواره ترانشه نصب گردیده و سپس اتصالات هیدرولیکی آن برقرار می گردد. برای کنترل میزان نشست های تکیه گاهی و تغییر مکان راکبولت دو گیج تغییر مکان بر روی دستگاه نصب می گردد. پایه گیج اول بر روی صفحه بالایی دستگاه محکم شده و تغییر مکان نسبی راکبولت را نسبت به دستگاه ثبت می کند. پایه گیج دوم نیز بر روی بخش انتهایی (نزدیک دیواره ترانشه) نصب می گردد تا تغییر مکان های نسبی دستگاه را نسبت به تکیه گاه (با فرض عدم تغییر مکان آن) ثبت نماید.
با انجام عملیات مذکور دستگاه آماده انجام آزمایش می باشد. اعمال تنش به راکبولت در دو سیکل رفت و برگشت و یک سیکل انتهایی انجام می گردد. هر سیکل
در 10 پله بارگذاری و 5 پله باربرداری وابسته به بار بیشینه آن سیکل، بارگذاری و باربرداری می گردد که با توجه به نوع آرماتور و تنش کششی درخواستی سیکل های آزمایش به روش زیر است.
1- سیکل اول: افزایش بار دستگاه از فشار 0 بار تا 100 بار با پله های 10 بار و کاهش بار با پله های 20 بار تا فشار 20 بار
2- سیکل دوم: افزایش بار دستگاه از فشار 20 بار تا 200 بار با پله های 20 بار و کاهش بار با پله های 40 بار تا فشار 40 بار
سیکل نهایی: افزایش بار دستگاه از فشار 40 بار تا فشار در خواستی (80 درصد فشار جاری شدن) با پله های 20 بار و کاهش بار با پله های 40 بار تا
فشار 0
لازم به ذکر است که فرم ثبت اطلاعات آزمایش بر همین اساس و مدل موجود در استاندارد طراحی گشته است. نمونه ای از فرم های ثبت آزمایش در
کارگاه در زیر آورده شده است.
در هر پله آزمایش زمان و اعداد  قرائت شده در گیج های نیرو و تغییر مکان در ستون های مربوطه یادداشت می گردد که در نهایت نتایج بدست آمده از این آزمایش برای ترسیم نمودار تنش – کرنش راکبولت استفاده گردیده است.

فرم کارگاهی آزمایش کشش راکب ولت

برای استفاده از نمودار های تنش – کرنش، 2

پارامتر ضریب بارگذاری و ضریب باربرداری از نمودار های آزمایش استخراج می گردد. ضریب بارگذاری که برابر شیب نمودار تنش – کرنش می باشد با فرض تغییر
شکل تمام طول بولت در اثر اعمال تنش بدست می آید. می بایست در نظر داشت که برای تحلیل رفتار راکبولت باید بمیزان باربری مجموعه بولت و دوغاب با همدیگر نیز توجه کرد.
در این آزمایش از جک استوانه ای توخالی ساخت شرکت ENERPAC با ظرفیت بارگذاری 30 تن و قابلیت اعمال تغییر مکان 155 میلیمتر استفاده شده است. همچنین پمپ آزمایش دارای دو سرعت مختلف بارگذاری و قابلیت اعمال 700 بار فشار می باشد. سایر قطعات مانند گیج، رابط، شلنگ فشار قوی، پایه، محور و …مطابق استاندارد آزمایش و با توجه به میزان بارگذاری مورد نیاز مهیا گشته اند.